Verschillende factoren lagen eind 2022 aan de basis van de beslissing bij verschillende Vlaamse steden en gemeenten om de openbare verlichting (deels) te doven, ook in onze stad. De energiecrisis en de oorlog in Oekraïne, met sterk stijgende energieprijzen tot gevolg, waren toen een prangende oorzaak. Na de Lokerse Feestweek afgelopen zomer – waarbij de verlichting in het kader van de veiligheid ’s nachts bleef branden - werd het doofscenario geëvalueerd en werd er beslist dat de straatverlichting in het ganse grondgebied ‘s nachts kan blijven branden, weliswaar volgens het principe van ‘diep-dimmen’.
Bij ‘diep-dimmen’ gaat de verlichting niet helemaal uit tijdens de nachtelijke uren, maar wordt de lichtintensiteit aangepast tijdens bepaalde uren. De capaciteit van het dimmen kan aangepast worden waar nodig. Er zal dus verlicht worden waar het moet en gedimd worden waar het kan.
Lokeren loopt ver voorop op verledden van de openbare verlichting
De optie ‘diep-dimmen’ is mogelijk doordat intussen al 77 % van het huidige Lokerse grondgebied verled is. In vergelijking met Vlaanderen, waar dat gemiddeld 54 % is, tekent Lokeren hiermee een mooi resultaat op. Na oplevering van enkele lopende totaalrenovatieprojecten binnen de stadskern, zal dat percentage op korte termijn zelfs nog toenemen. Daarnaast blijft netwerkbeheerder Fluvius verder werken aan deze duurzame omschakeling. De verledding van de openbare verlichting in de stad geeft meer flexibiliteit om in te spelen op lokale noden.
Initiële doofcriteria nu beter in evenwicht
Bij de initiële beslissing rond het doofscenario lagen drie criteria aan de grondslag: energiebesparing, veiligheid en financiële besparingen. Tijdens het doofscenario werd er flink bespaard op het vlak van energie en budget, bij dat laatste was dat ongeveer een 600 000 euro.
Bij de herevaluatie werd de meerkost van diep-dimmen ten opzichte van het volledig doven berekend. Deze zou slechts 6215 euro bedragen, wat aanzienlijk minder is dan wat vorig jaar becijferd werd. Doordat er nu meer gespeeld kan worden met de lichtintensiteit, de financiële meerkost vrijwel te verwaarlozen is op grote schaal en er standaard minder energie verbruikt wordt door de omschakeling naar ledverlichting, besliste het stadsbestuur om voluit te gaan voor ‘diep-dimmen’, wat het veiligheidsgevoel op verschillende plekken in de stad bevordert, een bezorgdheid die bij de Lokeraar toch wel aanwezig was.
Voor bepaalde gebieden, zoals natuurgebieden en verlaten landbouwgebieden, wordt samen bekeken met netwerkbeheerder Fluvius om de openbare verlichting daar alsnog te doven.