Jaarlijks huldigen Stad Lokeren en de Lokerse Sportraad hun sportkampioenen op het Sportgala. Afgelopen zaterdag, 16 december werden de sportieve kampioenen en laureaten van 2023 gelauwerd met speeches, sportoptredens en huldigingen. Tijdens het Sportgala vierde de stad maar liefst 40 provinciale, 10 Vlaamse, 28 Belgische en 8 Europese kampioenen en 1 wereldkampioen.

In het bijzijn van de Lokerse sporttop werden afgelopen zaterdag zes prijzen uitgereikt aan sporters uit Lokeren met een grote verdienste.

De sporttrofeeën 2023 werd uitgereikt binnen de categorieën:
Belofte, Sportteam, Sportclub, Sportverdienste, Sportvrouw en Sportman 2023.

Sportbelofte 2023 : Julie Strubbe (badminton)

Julie won op de provinciale kampioenschappen in februari alle mogelijke provinciale titels (enkel, dubbel, gemengd dubbel) in de U13-reeks. In november haalde ze ook op de Belgische kampioenschappen in alle disciplines de finale. Het meisjesdubbelspel kon ze winnend afsluiten waardoor ze Belgisch kampioen werd.

Tussendoor won ze alle disciplines op het sterkbezette jeugdtoernooi in Herent, won ze twee disciplines op de jeugdtoernooien in Deerlijk en Pelt en won ze in de 11-12 reeks bij de volwassenen toernooien in Gent, Lokeren en Sint-Martens-Latem.

Sportteam 2023 : Diop team Modern (dans)

Team Modern hebben opmerkelijke resultaten behaald die hun toewijding, talent en onvermoeibare inzet voor dans weerspiegelen. Deelnames waren zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Ze behaalden de gouden medaille op het BK en EK 2023 in Duitsland: Hun choreografie, uitvoering en toewijding hebben hen op het hoogste podium gebracht, en ze hebben de eer van de dansschool en hun land met trots vertegenwoordigd.

Hun succes is een bron van inspiratie voor ons allemaal en bewijst dat met hard werken en passie, zelfs de meest veeleisende doelen kunnen worden bereikt.

Sportclub 2023 : AVLO (atletiek)

AVLO is uitgegroeid tot één van de grootste clubs in België met zowel zijn resultaten als zijn puike organisaties. Dit jaar hadden ze enkele opmerkelijke prestaties in clubverband.

Op de relays veldloop te Berlare, met zijn 3000 deelnemers de grootste organisatie in België van het winterseizoen, kon AVLO verschillende ereplaatsen bemachtigen waarvan een overwinning voor de miniemen meisjes op 85 ploegen.

Op het Belgisch Kampioenschap veldlopen te Hulshout konden 3 AVLO- dames zich verzekeren van een selectie voor de Europese veldloopkampioenschappen. Lisa Rooms op de lange cross, Charlotte Van Hese op de mixed-relays en Rhune Vanroose bij de juniors. Ze behaalden op dat BK ook nog 2 bronzen medailles binnen bij de miniemen jongens en meisjes.

Bij de interclub seniors dames en heren te Vilvoorde in de First-League eindigden ze op de 7e plaats.

Bij de Beker van Vlaanderen cadetten-scholieren behaalden ze in de hoogste afdeling een mooie 4e plaats en bij de beker van Vlaanderen masters dames en heren werden ze 6e in hoogste afdeling.

In de Beker van Vlaanderen in april voor de pupillen-miniemen kon AVLO zich in de reeksen gemakkelijk plaatsen voor de finale met niet minder dan 70 punten voorsprong op de 2e club. In september trok AVLO naar de finale (beste 12 ploegen van Vlaanderen) te Oordegem met niet minder dan 60 deelnemers en eindigde op een mooie 4e plaats.

Verschillende AVLO-atleten konden zich in het jaar 2023 kwalificeren voor internationale kampioenschappen. Onze seniors dames Lisa Rooms en Eline Daelemans konden zich plaatsen voor de Europese kampioenschappen veldlopen te Turijn (Italië). Lisa Rooms mocht België vertegenwoordigen op de 5000m op de Europa-Cup in Silesia (Polen). Op de Europese kampioenschappen U20 te Jeruzalem was Rhune Van Roose voor AVLO actief op de 3000 m steeple. Svea Van Laere nam op haar beurt deel aan de EOYF (Olympische jeugdspelen) in Slovenië in het hoogspringen. Op de Fisec-spelen in Duinkerke (Frankrijk) was Lise Praet als AVLO-atlete geselecteerd om deel te nemen aan de werpnummers kogel (zilver), discus (goud) en speer.

Enkele AVLO’ers namen deel aan extremere uitdagingen: Anne De Cleene nam deel aan de 5-daagse trail in de woestijn van Marokko, een wedstrijd over 200 km en Arne Verstraeten nam deel aan “The Great Escape”, een ultratrail van 161,5 km en 6000 hoogtemeters en werd daar knap 12e.

Op de memorial Van Damme mochten onze scholieren meisjes deelnemen aan de 4 x 100 en Svea Van Laere in het hoogspringen.

Op de Grote Prijs Stad Lokeren (Flanderscup) konden ze dit jaar verschillende internationale toppers verwelkomen. Het werd een prachtige wedstrijd met veel publiek en veel mooie prestaties en minima voor de verschillende internationale kampioenschappen. Er waren 571 deelnemers.

Ook op hun jaarlijkse stratenloop in Lokeren hadden ze heel wat bekende atleten aan de start, het was alweer het Belgisch kampioenschap 10 km op de weg en alle betere Belgische atleten waren dan ook present om op het mooie parcours te Lokeren te strijden voor de verschillende titels, er waren niet minder dan 10 atleten die binnenkwamen binnen het half uur.

Ook heel wat andere organisaties werden door AVLO ingericht waaronder de City-trail (1300 deelnemers), de veldloop Park Ter Beuken (1000 deelnemers), de 10 mijl van Waasmunster (meer dan 700 aankomsten), de scholenveldloop, de 1e x de inrichting van de Waasland run & walk met 270 deelnemers , de start-to-run voor 5 en 10 km, een marathonproject en een atletiekstage te Herentals met 80 AVLO’ers en nog vele andere kleinere inrichtingen.

AVLO kon dit jaar op de Belgische kampioenschappen 22 titels, 15 zilveren en 13 bronzen medailles binnenhalen.

Op de Vlaamse kampioenschappen werden 17 titels, 8 zilveren en 7 bronzen medailles door AVLO’ers veroverd en op de provinciale kampioenschappen werden tientallen medailles binnengehaald door de club waarvan 6 bij de aflossingskampioenschappen.

AVLO is een begrip op sportief vlak geworden, zowel nationaal als internationaal, een club om fier over te zijn.

Sportverdienste : Albert D’Hanis (handbal)

Albert D’Hanis is al jaren het gezicht van Handbalclub Lokeren. Als speler was hij van in zijn jeugd hier actief, en ook daarna als trainer van talrijke jeugd-, heren- en damesploegen in Lokeren en Waasmunster. Zonder Albert zou er zonder twijfel op dit moment geen handbal meer gespeeld worden in Lokeren.

Nadat de vorige handbalclub in Lokeren zo’n twintig jaar geleden uit financiële redenen stopte, was het Albert die samen met zijn zoon enkele jaren later opnieuw een jeugdkern oprichtte in Lokeren. Onder de leiding van Albert als trainer en als jeugdcoördinator slaagde de club erin om talentvolle jeugdspelers uit Lokeren op te leiden: Zij vormen nu de basis van het huidig succes van de Herenploeg van Handbal Lokeren. Anderen zijn nu sterkhouders van ploegen in de BeNeLeague, 1e Nationale en zelfs de Nationale Selectie (bvb Kobe Serras – Nationale Selectie en Bevo in Nederland. Zaid Allaf – HC Kraainem) en spelen daar de pannen van het dak. Albert heeft dus zonder twijfel de sportieve basis voor dit succes gelegd.

Naast de sportieve aspecten is ook het maatschappelijke engagement van Albert te benadrukken. Handbal, en sport in het algemeen, zijn voor hem een belangrijk onderdeel van de jeugdwerking. Als voorzitter van de sportraad engageert hij zich nu al enkele jaren voor de algemene sportwerking in Lokeren. Dit doet hij uit volle overtuiging omdat naast het sportieve voor hem ook altijd het menselijke aspect centraal staat. Bij problemen van aller aard is Albert steeds beschikbaar voor een luisterend oor en goede raad. Binnen het bestuur van Handbal Lokeren laat hij het niet na, het belang van een laagdrempelige toegang tot onze sport te benadrukken (bvb. in de vorm van lage lidgelden), zodat ook leden die het financieel moeilijk hebben hun favoriete sport kunnen blijven beoefenen. De visie van Albert is heel duidelijk: wie handbal speelt heeft geen tijd om op het verkeerde pad te geraken.

Sportvrouw 2023: Svea Van Laere (atletiek)

Svea won de provinciale titels hoog indoor (1m68), hoog outdoor (1m71) en ver outdoor (5m46). Ze werd in Heusden-Zolder Vlaams kampioen in het hoogspringen met een hoogte van 1m70.

Svea werd Belgisch kampioen hoogspringen indoor met een hoogte van 1m71 en hoog outdoor met een sprong over 1m63.

Ook in de meerkamp (5-kamp indoor) en (7-kamp outdoor) staat Svea bij de top van België.

Svea kon dit jaar in het hoogspringen ook het minimum lukken om deel te kunnen nemen aan de Europese kampioenschappen in Slovenië.

Met haar beste sprong van 1m78 in het jaar 2023 had ze de kans om op dat Europees kampioenschap de finale te bereiken.Op dat Europees kampioenschap miste ze spijtig genoeg nipt de finale met één foutsprong teveel.

Het was wel een enorme ervaring voor Svea om zich voor een eerste maal te kunnen meten met de Europese top in het hoogspringen.

Svea mocht ook deelnemen aan het hoospringen op de Memorial Van Damme voor een vol stadion en sprong over 1m65. Svea staat op nummer 1 in de Belgische ranglijst van 2023 met haar 1m78 en is ook opgenomen in de elitewerking van de Vlaamse atletiekliga. Svea Van Laere is werkelijk een opkomend talent in de discipline hoogspringen!

Sportman 2023 : Torsten Goossens (Reddend zwemmen)

Reddend zwemmen is een minder gekende sportdiscipline. Goossens is lid van de Brasschaatse reddingclub vzw. Reddend zwemmen is een allesomvattende, multidisciplinaire en gevarieerde sport. De sport is ontwikkeld om van iedere redder een betere redder te maken. Deze drang naar verbetering is uitgegroeid tot een competitieve sport.

België was van 16 september tot 23 september 2023 gastheer voor het Europees Kampioenschap Lifesaving, een toch wel indrukwekkend evenement met meer dan 140 atleten van Nationale Teams, 230 masters en 110 interclub-atleten uit 26 verschillende landen.

Goossens nam in 2023 deel aan heel wat competitiewedstrijden van provinciale tot internationale wedstrijden in Dordrecht, Gouda en Waldmohr. Bij meerdere van deze wedstrijden verbeterde hij het Belgische record in zijn categorie als junior.

Hij werd onder meer Europees kampioen op de 200 m Super Lifesaver bij de junioren.