Stad Lokeren is twee Meest Verdienstelijke Lokeraars rijker! Na een spannende verkiezingscampagne waarin vijf Lokerse laureaten samen streden voor de titel van Meest Verdienstelijke Lokeraar 2022 in de categorie “publiek” en “jury”, kaapten respectievelijk vzw Horizon en Vagevuur vzw de zege weg.  

Het strijdtoneel was opnieuw de theaterzaal van het Lokerse Cultuurcentrum. De vijf laureaten Bram De Brauwer, Johan De Grande, Joost Uwents, Vagevuur vzw en vzw Welzijnsschakel Horizon werden in het bijzijn van familie, vrienden, maar ook een grote delegatie van het Lokerse stadsbestuur en adviesraden, winnaars van de vorige edities (de zogenaamde Helden van de Stad), maar ook twee Lokeraars die via een wedstrijd uit de Infokrant van november vorig jaar hun zitjes voor de prijsuitreiking konden verzilveren, getrakteerd op een spannende uitreikingsavond.

Spannende strijd vocht zich voornamelijk online uit
Dit jaar was het alweer de 27e keer dat de Stad de verkiezing organiseerde. En het was alweer de derde keer dat ook de Lokeraar enerzijds mee kandidaten kon indienen én anderzijds kon stemmen op de laureaten. In totaal hebben 2150 Lokeraars hun stem (digitaal en op papier) laten horen, meteen een duizendtal stemmen meer dan vorig jaar. Opvallend dit jaar was dat de meerderheid (1720) de weg vond naar het digitale Denkmee-platform. Dat elke stem telde, bleek bij de publieksprijs des te meer. Tot op de laatste stemdag was het een nek-aan-nekrace tussen vzw Horizon en Bram De Brauwer, waarbij die eerste de titel en de geldprijs van 500 euro finaal wist binnen te halen.

Naar jarenlange traditie stemde de jury, bestaande uit de voorzitters van de Lokerse adviesraden en de burgemeester, een week eerder al op haar favoriet. Op 28 maart werd de uitslag bekend gemaakt. Voor de juryprijs ging Vagevuur vzw naar huis met het winnende lotje. Naast de eretitel nam Vagevuur ook een kunstbeeld van Lokerse kunstenaar en beeldhouwster Astrid Van der Kreeft mee naar huis.

Verschillende gastsprekers op de podium
Tijdens de prijsuitreiking werd er ook ruimte gemaakt om het woord te geven aan enkele special guests. Zo werden de Lokerse dichteressen Emma De Cauwer en Hanna Baert uitgenodigd op het podium om hun gedicht, beide getiteld “Ode aan de zorg”, voor te dragen.

 

Eeuwige erkenning

In 2020 droeg de Lokeraar namelijk massaal “het (Lokerse) zorgpersoneel” voor als kandidaat, waarop het stadsbestuur al snel besloot dat een eenmalige prijs uitreiken niet volstond. Er werd bijgevolg iets duurzaams gecreëerd: een kunstbeeld van Renato Nicolodi in het Prinses Josephine-Charlotte park met als titel “Omnium Memoria”, om altijd te herinneren. Daarnaast werd er eind vorig jaar ook een postkaartenactie op poten gezet door de stadsdiensten, in samenwerking met het Lokerse Dichterscollectief. Die laatsten lanceerden de oproep ‘Jong gedicht, ode aan de zorg’ waaruit de gedichten van Emma en Hanna zijn gekomen.


Ook werd “de onbaatzuchtige vrijwilliger” in 2020 herhaaldelijke keren voorgedragen als kandidaat. Ook hier werd beslist een tijdloos eerbetoon op te zetten. Dit najaar start dan ook de aanplanting van het zogeheten “Vrijwilligersbos” in Oudenbos, ter hoogte van de F. Hanusdreef. De 2000 nieuwe bomen zullen symbool staan voor de vele vrijwilligers in Lokeren.

 

Nadat ze wat meer toelichting gaf over het kunstbeeld overhandigde kunstenares Astrid Van der Kreeft deze juryprijs samen met de burgemeester aan Vagevuur. Ook publieksfavoriet van 2021, Linda De Clerck, werd het podium opgeroepen en droeg de spreekwoordelijke fakkel over aan vzw Horizon. De juryprijswinnaar van vorig jaar, Gerard Soetens, kreeg een hartverwarmend eerbetoon in het bijzijn van zijn gezin.

Ook de drie andere laureaten Bram De Brauwer, Johan De Grande en Joost Uwents gingen niet met lege handen naar huis en mochten een geschenkmand met lokale specialiteiten in ontvangst nemen. 

 

Horizon vzw en Vagevuur vzw winnaars en helden van de Stad Lokeren in 2022. De stad nodigt elke Lokeraar graag uit om zich verder verdienstelijk te maken en ziet iedereen graag terug bij de volgende editie van de Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023.

Volg onze campagne op de voet via www.lokeren.be/meest-verdienstelijke-lokeraar. Dit najaar start Stad Lokeren alvast opnieuw op voor de kandidatenoproep voor MVL 2023.