De vakantie is al eventjes achter de rug en de school is opnieuw opgestart. Vele jongeren keken uit naar dit moment, anderen vatten het nieuwe schooljaar aan met lood in de schoenen. Omdat ze weten dat ze wellicht opnieuw gepest zullen worden. En gepest worden is verschrikkelijk. De gevolgen zijn zeer ernstig: slachtoffers voelen zich slecht, eenzaam en onmachtig. Er zijn de lichamelijke gevolgen zoals slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn ,… Daarnaast is er de groeiende twijfel en wanhoop: het zelfvertrouwen slinkt en de angst en onzekerheid verhoogt. 

Pestgedrag is verkeerd gedrag dat herhaaldelijk gebeurt. Het is een vorm van machtsvertoon, de pester kleineert of kwetst zijn slachtoffer bewust. Pesten gebeurt op verschillende manieren:

  • Verbaal: uitlachen, schelden, kwaad spreken,…
  • Fysiek: slaan, duwen, vastbinden, …
  • Soms gebeurt pesten ook (subtieler) door iemand te negeren, nooit uit te nodigen voor feestjes, door spullen kapot te maken of te stelen, …
  • Cyberpesten: pesten via sms, bewerkte of intieme foto's online plaatsen, bedreigende mails verzenden,… het gebeurt vaak anoniem en het kan op elk moment van de dag. Dat maakt je ook thuis kwetsbaar.

Op watwat.be/pesten lees je graag zelf meer over wat pesten precies is, welke gevolgen het voor iemand heeft, wat je kan doen tegen (cyber)pesten en veel meer...

Word je gepest of ken je iemand die gepest wordt? Heb je vragen rond pesten of ben je op zoek naar een assertiviteitstraining? Kom dan gerust langs in het JAC. Bel, mail of chat via caw.be/jac. JAC is het jongerenaanbod van het Centrum Algemeen Welzijnswerk.