De opening voor het grote publiek liet even op zich wachten, maar nu is het eindelijk zover: woensdag 29 juni werd de eerste publieke speelplaats in onze stad officieel opengesteld in aanwezigheid van het stadsbestuur en de voltallige school. Terwijl de kinderen genoten van een ijsje namen de directie van de school en de schepenen het woord.

“De speelplaats wordt al een tijdje gebruikt door onze leerlingen, maar om het terrein buiten de schooltijden open te stellen voor de buurt was het nog even wachten op de plaatsing van de automatische poort. We zijn verheugd dat we nog net voor de zomer kunnen openen. Op die manier kunnen onze leerlingen en de kinderen van de buurt ook tijdens de zomer genieten van een veilige en leuke speelplek in hun buurt”, geeft een trotse directeur van Basisschool Bengel, Dorine Van Avermaet, mee.

De publieke speelplaats zal tijdens de schoolvakanties toegankelijk zijn van zonsopgang tot zonsondergang. Op schooldagen vanaf 16 uur tot zonsondergang. Dus enkel tijdens schooltijden en wanneer er georganiseerde activiteiten plaatsvinden zal het terrein niet toegankelijk zijn.

Financiële ondersteuning

De speeltuin bestaat uit diverse speeltuigen, klim- en klautertoestellen en een speelberg. Gezien het publieke karakter van de speelplaats werden er ook zitbanken geplaatst. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stad Lokeren en Vlaanderen. Via het Infrastructuurfonds Vrije Tijd van de stad kunnen scholen - die hun infrastructuur 2 openstellen buiten de schooltijd - tot 25 000 euro ontvangen per 5 jaar volgens het euro-voor-europrincipe. En daar maakte Basisschool Bengel graag gebruik van.

De schepenen van Sport & Jeugd, Marjoleine de Ridder en Onderwijs, Nina Van der Sypt, zijn enthousiast. “Lokale scholen en organisaties stimuleren tot dergelijke projecten is waarvoor het infrastructuurfonds destijds tot het leven werd geroepen. We zijn blij met het initiatief van basisschool Bengel en hopen dat andere scholen dit voorbeeld zullen volgen. Dit en de vele andere projecten die het infrastructuurfonds rijk is, houden onze stad leefbaar. Zeker ook voor de jeugd."

Beheer van het terrein

Gezien de speelplaats eigendom blijft van de school, staat basisschool Bengel in voor het beheer van het terrein. Zij zorgen onder meer voor de veiligheid en het onderhoud van de speeltoestellen. De stad biedt wel steun waar nodig, voornamelijk met betrekking tot het publieke karakter. Zo zullen de stadsdiensten 3 keer per jaar instaan voor het herstel en groot onderhoud van de groenzones en kunnen er bijkomende interventies gebeuren voor dringende herstellingen aan bijvoorbeeld speeltoestellen. Al deze afspraken werden vastgelegd in een overeenkomst met bijhorend gebruikersreglement.