Van dinsdag 17 tot en met woensdag 25 mei zet onze stad alles in het teken van diversiteit tijdens een heuse campagneweek. De kick-off op 17 mei is – niet geheel toevallig – de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Gezien diversiteit breder gaat dan enkel één dag, organiseren we gedurende de Week van de Diversiteit tal van activiteiten om het thema extra in het voetlicht te plaatsen.

De lancering ging gepaard met de onthulling van de regenboogbank aan de Prosper Thuysbaertlaan ter hoogte van de zitzone aan de Durme-oever, vergezeld van een metalen boogconstructie die duidelijk aangeeft waarvoor deze plaats symbool staat, namelijk dat Lokeren plaats heeft voor iedereen. Deze betekenisvolle plek werd in het bijzijn van Matthias De Roover, woordvoerder WelJong en ex-Mister Gay Belgium 2019 onthuld. Als oud-voetballer bij Eksaarde zet Matthias zich sterk in voor LGBTQ+-thema’s binnen de sport en in het bijzonder voetbal.

Alternatief op regenboogzebrapad

Dat symbool moest er zeker komen, maar dan wel onder een andere vorm dan een regenboogzebrapad, een initiatief wat in vele andere steden en gemeenten werd voorgedaan. “Als stadsbestuur sluiten we ons aan bij het advies van AWV rond verkeersveiligheid dat stelt dat een regenboogzebrapad onder meer de zicht- en herkenbaarheid van de oversteekplaats kan verstoren, wat tot gevaarlijke verkeerssituaties zou kunnen leiden”, geeft schepen van Infrastructuur, Sabine Van Rysselberghe, mee.

“Ook zou de ondergrond in bepaalde weersomstandigheden te glad worden voor bepaalde weggebruikers. Algemeen staan wij de beschildering van het wegdek voor niet-verkeerstechnische zaken dan ook niet toe. Het idee rond inclusie en diversiteit was ons echter wel genegen. Voldoende redenen voor ons om op zoek te gaan naar een alternatief voor de regenboogkleuren binnen de stad”, aldus Van Rysselberghe.

Regenboogbank als betekenisvolle plek in Lokeren

En zo geschiedde. Er werd via het online participatieplatform denkmee.lokeren.be, een oproep gedaan bij de Lokeraar naar toffe ideeën als alternatief op het regenboogzebrapad. In een maand tijd werden er 33 voorstellen ingediend. Finaal werd het voorstel van de regenboogkleuren binnen de stad van initiatiefnemer Benjamin Jacobs gestemd tot favoriet en heeft de regenboogbank voortaan een vaste plaats gekregen als betekenisvolle plek aan de oevers van de Durme. Jacobs zegt hierop “alvast uit te kijken naar de vele babbels en ontmoetingen die hier kunnen plaatsvinden”. 

Stadsfestival Loka Tierra in een nieuw jasje

De inhuldiging van de regenboogbank betekent ook meteen de start van Loka Tierra. Het tweejaarlijks Multicultureel Stadsfestival dat traditioneel op de laatste zondag van mei in Lokeren plaatsvond, is nu vervangen door een weekfestival startende vanaf IDAHOT. De Loka Tierra, Week van de Diversiteit, gaat door van 17 mei tot en met 25 mei 2022. Meer info lees je op www.lokeren.be/lokatierra.