Eerder dit jaar liet het stadsbestuur weten dat het Stationsplein in Eksaarde omgetoverd ging worden tot een recreatief paradijs voor jong en ouder. Het centraal gelegen dorpsplein werd ondertussen als aangename ontmoetings- en ontspanningsplek officieel geopend.

“We hadden gehoopt het plein met een knaller van een feest te openen, maar dat wordt wegens corona uitgesteld naar het voorjaar van 2022. De gunstige weersomstandigheden lieten het gelukkig wel toe het terrein voor Kerst te openen. En dat pleziert natuurlijk onze Lokerse jeugd!”, zegt schepen van Infrastructuur, Sabine Van Rysselberghe. Enkele jongeren waren reeds ter plaatse en stonden te trappelen om de vernieuwde speelterreinen in te spelen.

Dorpsplein waar ontmoeting en ontspanning centraal staan

Het Stationsplein werd omgevormd tot een oase van spel, sport en ontspanning in het centrum van onze deelgemeente. Er is een aanbod voor jong en oud, voornamelijk actief, maar ook voor wie gewoon wil genieten van de omgeving. We nemen je graag in vogelvlucht mee doorheen het plein.

Een pittige PUMPTRACK voor jong en oud

Onze stad werd door Sport Vlaanderen beloond met een subsidie van 100 000 euro voor de integratie van uitdagende en innovatieve sport- en spelelementen in het ontwerp. Hiervan is de nieuwe pumptrack - een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen – het meest opvallende resultaat.

“Het werd een spectaculair parcours van meer dan 155 meter en hoogteverschillen variërend van 0 tot 130 cm. De start doet je even slikken, maar eens je de cadans te pakken hebt is het puur plezier!”, weet schepen van Sport, Marjoleine de Ridder, die het parcours al kwam uittesten.

Omdat het parcours in asfalt is aangelegd, is de pumptrack vlot berijdbaar door crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, skates en skateboards. Het parcours is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook avontuurlijke volwassenen kunnen zich wagen aan een rondje op de track. Om alles veilig te laten verlopen is het dragen van een helm en het volgen van de rijrichting verplicht.

SKATEPARK vol kleur en muziek

De pumptrack sluit naadloos aan op het nieuwe skatepark. Dat bevat alle basiselementen van een kwalitatief freestyle-skatepark zoals rails, curbs, quarterpipes en een funbox. Het is toegankelijk voor de beginnende skater, maar ook de meer ervaren skaters kunnen zich hierop uitleven. De rode accentkleur die je ziet terugkeren doorheen het hele plein geeft een extra dimensie aan het ontwerp. Enkele Lokerse jongeren die meegewerkt hebben aan het ontwerp konden alvast als eerste van het park proeven.

Muzikaal talent ontplooien dankzij DJ BOOTH (met respect voor omgeving)

Naast het skatepark staat de dj booth. Via connectie met hun mobiele telefoon kunnen jongeren hun coolste tunes delen met anderen. Het gebruik is simpel: leg een telefoon die muziek afspeelt op de dj-tafel en het geluid wordt live versterkt. Voeg effecten toe aan de muziek die ook gebruikt worden door professionele dj’s, zoals een delay of filter. Het toestel is zo ontworpen dat het geluid gericht is op de jongeren aan de tafel en dus zo min mogelijk als storend kan worden ervaren door de omgeving. Bovendien worden de speeltijden en het aantal decibels beperkt in functie van de leefbaarheid voor de buren. Eigen muziek meebrengen, is niet toegelaten.

SPELEN in een veilige, groene omgeving

Verder op het plein verlaten we de verharding en komt het groene karakter steeds meer op de voorgrond. In deze veilige, groene omgeving wordt het aangenaam vertoeven voor jongere kinderen en hun ouders. Kinderen worden gestimuleerd om te spelen en te bewegen via een interactief speeltoestel Yalp Memo en een natuurlijke speeltuin, uitgebreid met diverse klim- en klauterelementen.

De Yalp Memo bestaat uit 7 spelpilaren op een ronde, kunstgras speelvloer. Door het scherm aan te raken worden er spellen gespeeld, je mag met je hele hand slaan, swipen of aantikken. Het toestel is voorzien van verschillende spellen die een mix zijn van plezier, actief bewegen en educatie.

Vormgeving en natuurlijk karakter

Voor de opmaak van dit ontwerp ging de stad aan de slag met studiebureau Evolta. Om het groene, rustgevende karakter van het plein te behouden, werden heuvels en wadi’s systematisch geïntegreerd in het ontwerp. De paden zorgen op diverse plaatsen voor veilige doorsteken doorheen het park.

De paden worden tevens gecombineerd met andere functies zoals fietsenstallingen en aangename zitplaatsen. Dit alles zorgt ervoor dat het totaalontwerp een mooi geheel vormt. Verlichting werd bewust niet geplaatst, aangezien het plein sowieso enkel van zonsopgang tot zonondergang (of ten laatste 22 uur) geopend is.