De Grote Grondvraag van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is een Vlaams project dat onderzoekt hoe gezond de gronden in Vlaanderen zijn. Samen met jou wil de OVAM in kaart brengen welke gronden gezond zijn en welke niet. De verontreinigde gronden wil de OVAM saneren. Samen kunnen we zo elke vierkante meter grond in Vlaanderen weer gezond maken.

 

Tegen 2036 alle verontreinigde gronden in sanering

Vlaanderen heeft een rijk industrieel verleden en dat laat zijn sporen na in de bodem. Zonder gezonde grond kunnen we de kostbare ruimte in Vlaanderen niet optimaal gebruiken. Je wil toch ook dat open ruimte en gezond grondwater beschikbaar en betaalbaar zijn? Dat is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de economie.

Tegen 2028 moeten alle Vlaamse risicogronden onderzocht zijn en tegen 2036 moeten alle verontreinigde gronden minstens in sanering zijn.

Hoe kan je controleren of jouw grond gezond is?

Dat kan via www.degrotegrondvraag.be, daar geef je jouw adres in en zie je meteen of jouw grond een risicogrond is. Als dat zo is, geeft de OVAM stap voor stap aan wat je kan doen om je grond opnieuw gezond te maken.

Wat is een risicogrond?

Een risicogrond is een terrein waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd, waardoor er een verhoogd risico op verontreiniging is ontstaan. Wie na De Grote Grondvraag eigenaar blijkt te zijn van een risicogrond, hoeft zich geen zorgen te maken. Lang niet elke risicogrond moet gesaneerd worden. Een bodemonderzoek zal zekerheid bieden.

Meer info?

www.ovam.be/de-grote-grondvraag
www.degrotegrondvraag.be