Over de publicatie en het initiatief

Wie ooit op de Lokerse Feesten was, heeft er al kennis mee gemaakt: de Lokerse paardenworsten kennen in het 10-daagse festival immers hun beste wereldambassadeur. Jaarlijks worden er tijdens de Lokerse Feestweek zo’n 1400 kg paardenworsten opgesmuld. Het geheime recept van de Lokerse feesten dat wijlen Danny Pensaert eind jaren 1970 op punt zette, wordt op deze bijzondere editie van de 46e Lokerse Feesten onthuld in het Lees-, kijk- en kookboek ‘De échte Lokerse paardenworsten’.

Het idee voor dit boekje ontstond tijdens de koksopleiding van Lokeraar Stany Pensaert (ja, broer van) bij CVO Groeipunt in Zele waar hij voor de module streekgerechten de Lokerse Paardenworsten als lees-, kijk- en kookboekje presenteerde. Zijn docente Vera De Pauw, en zijn gezinsleden stimuleerden Stany om hier meer mee te doen.

Daarom klopte hij aan bij onze burgemeester Filip Anthuenis die er op zijn beurt de dienst Toerisme bijhaalde om van dit initiatief een publicatie te maken. Zo kwam het tot een samenwerking tussen Stany Pensaert, onze stad en de 10 beenhouwers wiens Lokerse paardenworsten het label van het VLAM streekproduct.be mogen dragen.

Naast de bereidingswijze gaat er ruime aandacht naar de boeiende geschiedenis van dit eeuwenoude gerecht: van armeluiskost tot winnaar streekproduct.be 2019. Een WORST-case scenario dus, maar dan wel één met een feestelijke afloop.

Over de Lokerse Paardenworsten en het recept

Lokerse paardenworsten zijn een ware delicatesse. De eenvoud van het recept gebaseerd op een tomatensaus gecombineerd met een rijk smaakpallet maakt dit gerecht groots. Dankzij het succes van de Lokerse Feesten en de inzet van onze Lokerse beenhouwers zijn Lokerse Paardenworsten tot een gegeerd streekgerecht uitgegroeid. Hoewel de basis van het gerecht steeds de worsten zijn op basis van paardenvlees, bestaan er in Lokeren heel wat varianten van de saus. Het zou ons dus ook niet verwonderen dat de huidige koksploeg van de Lokerse Feesten op hun beurt eigen geheimen toevoegt aan het recept …

Lokerse paardenworsten voor IEDEREEN

De Lokerse paardenworsten zijn van bij de oorsprong een gerecht dat door arm en rijk wordt gegeten. De Stad en het Lokers Beenhouwers Syndicaat besloten om voor elk verkocht boekje aan de Voedselbank een bon ‘Goed voor 1 kg Lokerse paardenworsten’ te schenken. Einde van dit jaar overhandigen we de bonnen aan de vzw Toevlucht die voor de Lokerse Voedselbank instaat. Zo kunnen -hopelijk ruim 300- gezinnen in de eindejaarsperiode genieten van dit feestelijk gerecht.

Over de promotie van onze Lokerse streekproducten

De publicatie kadert in de campagne ‘Lekker Lokeren’ waarbij de Stad met de dienst Toerisme en Lokale economie al jarenlang promotie voert voor de eigen streekproducten. Sedert kort heeft Lokeren er alvast een tweede Vlam-streekproduct.be bij: de Lokers geitenkaas. Naast de traditionele streekproducten zoals de Peperkoek van de Vreese, de snoepjes van Trefin, het fruitsap van Verhofstede, de gebakjes van de Lokerse Bakkersbond, kan de Stad zich met de komst van Garry Callebaut ook als ‘Chocolate Valley’ profileren. De komende jaren zal de Stad hiervoor nieuwe initiatieven op touw zetten, samen met de lokale producenten en de horeca.

Praktisch: verkoopadressen

Het boekje “De échte Lokerse paardenworsten” is te koop aan 7 euro bij de Lokerse beenhouwers die de échte Lokerse paardenworsten verkopen, in het Infopunt Toerisme, Markt 2 en in het Stadsmuseum Lokeren, Markt 15a.

Info Toerisme, Markt 2, 9160 Lokeren, tel. 09/340 94 74 toerisme@lokeren.be.