De Aziatische hoornaar - of de 'monsterwesp' - werd opnieuw gespot in Vlaanderen. Maar hoe herken je dit insect nu en wat kan je best doen als je een nest spot? Dat lees je hieronder.

Wesp versus hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespachtige die oorspronkelijk uit China komt en in sneltempo Europa aan het koloniseren is. Een incident met grote en schadelijke gevolgen voor de biodiversiteit, ook in Vlaanderen. Deze invasieve exoot staat bovenaan de lijst van te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Aziatische hoornaar
3,5 cm groot, zwart van kleur, de kop heeft opvallend oranje plekken, oranje band op achterlijf, poten half zwart, half geel van kleur.

Europees hoornaar
+ 3,5 cm, roodbruin van kleur, meerdere gele banden op het achterlijf, roodbruine pootjes. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden.


Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

In het voorjaar maken de koninginnen hun voorjaarsnest. In een eerste fase heeft dit de grootte van een pingpongbal, na enkele weken de grootte van een meloen en tegen de zomer de grootte van een volleybal. Het nest is meestal lichtbruin van kleur en bevindt zich altijd op een beschutte plaats zoals in schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, maar ook in struiken en hagen. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meter hoogte. In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

 Embryonest van een Aziatische hoornaar – Dominique Soete 

In de zomer komt er een tweede definitief nest. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien. 

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis. Spot je zo’n nest? Neem dan een foto en plaats een melding op vespawatch.be voor verder onderzoek of verdeling.

Opgelet!

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is niet voldoende om zelf in actie te komen.

Meer info: vlaamsbijeninstituut.be en vespawatch.be.

Nog meer weten?

Wil je voor eens en voor altijd het verschil kennen tussen een bij en een wesp? Raadpleeg dan zeker wespennest.vlaanderen, imkerzoeken.be, allesoverwespen.be en wespenenbijen.be!

Zag je een ‘gewoon’ wespennest in jouw omgeving? Contacteer de brandweer voor het verwijderen ervan.