Mondmaskers via stad Lokeren 

Eind mei mei werden de 43 000 mondsmaskers in heel Lokeren verdeeld. Elke inwoner heeft een herbruikbaar, wasbaar mondmasker in de brievenbus gekregen.

VOOR WIE is dit masker?
Stad Lokeren voorziet een mondmasker voor élk gezinslid. Afhankelijk van je gezinssituatie (ofwel officieel ingeschreven inwonenden onder hetzelfde dak) krijg je aangepaste maten: S (kinderen), M (dames), L (heren).

Think Pink had oorspronkelijk andere maten doorgegeven (XL, L en S) waardoor deze maten tijdens onze voorbereiding werden genoteerd op de enveloppen. Om de bedeling voorrang te geven en niet onnodig nog meer tijd te verliezen, hebben we ervoor gekozen deze maataanpassing niet te doen op de enveloppen. Maar weet dat deze maatnotatie niets verandert aan het masker zelf. 

XL = L
L = M
S = S

Het verplichtend (of raadzaam) gebruik van het masker geldt algemeen voor kinderen vanaf het secundair onderwijs, maar wij voorzien ook maskers voor kinderen jonger dan 13 jaar.

 

WANNEER moet ik dit mondmasker opzetten?

Op deze plaatsen is het dragen van een mondmasker verplicht:

 • op het openbaar vervoer vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd. Het rijdend personeel van de openbare vervoersmaatschappijen is niet verplicht om de mond en de neus te bedekken, voor zover enerzijds de bestuurder goed geïsoleerd is in een cabine en anderzijds een affiche en/of zelfklever aan de gebruikers de reden aangeeft waarom de bestuurder geen masker draagt.
 • voor markt- en kermiskramers en hun personeel
 • voor contactberoepen en hun klanten vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het masker van de klant mag alleen worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.
 • voor zaalpersoneel in de horeca
 • voor keukenpersoneel in de horeca, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd
 • in winkels en winkelcentra;
 • in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken;
 • in casino’s en speelautomatenhallen;
 • in de publiek toegankelijke delen van gerechtsgebouwen.
 • in de bebouwde kommen van Lokeren en op drukke plaatsen in Lokeren. In de gebieden waar de mondmaskerplicht geldt werd signalisatie aangebracht.

Er wordt benadrukt dat het dragen van een mondmasker een aanvullende bescherming is die mensen niet vrijstelt van het toepassen van de zes gouden regels voor het individuele gedrag, namelijk:

 • De hygiënemaatregelen blijven essentieel;
 • Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen. Waar nodig moeten ruimtes voldoende worden verlucht;
 • Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren.
 • De veiligheidsafstand blijft gelden, behalve voor mensen binnen hetzelfde gezin, voor kinderen tot en met 12 jaar onderling en voor mensen met wie er nauwer contact is, d.w.z. de uitgebreide bubbel. Wie de veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen;
 • Het is mogelijk om wekelijks met vijftien verschillende personen nauwer contact te hebben, bovenop de gezinsleden (de uitgebreide persoonlijke bubbel). Dit is een individueel recht. Deze vijftien personen mogen elke week veranderen;
 • Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal vijftien personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park of op restaurant).

HOE gebruik ik een mondmasker?  

Van stad Lokeren kreeg je een enveloppe in de bus met een mondmasker voor elk gezinslid op je adres. Dit mondmasker is een volwaardig
3
-lagenmasker. Als middelste laag werd er een filter ingenaaid. Indien gewenst kan je een extra filter mee inschuiven, maar dat is zeker niet vereist.   

 1. Was je handen. 
 2. Raak enkel elastiek aan bij aan- en uitdoen van het masker. 
 3. Bedek altijd mond én neus en laat het masker goed aansluiten. 
 4. Was je handen. 
 5. Na elk gebruik, wassen op 60° C.  (totwel 50 keer te hergebruiken, niet strijken of in de droogkast steken)

Federale mondmaskers én filters

Vanaf 15 juni zijn de langverwachte federale mondmaskers én insteekbare filter beschikbaar via de lokale apothekers. Op basis van verschillende leeftijdsgroepen, kunnen deze in fasen opgehaald worden bij je lokale apotheek. 

Vanuit de federale overheid werden er filters voorzien voor elke Belg (en dus ook Lokeraar) die in een stoffen mondmasker passen en zo extra bescherming tegen het verspreidingsgevaar kunnen bieden. Deze filters passen ook in de mondmaskers van Think Pink die via stad Lokeren bedeeld worden (via de opening aan de zijkant). 

De mondmaskers van Think Pink zijn een volwaardig 3-lagen masker, mét ingenaaide filter. In wezen is een extra filter niet echt nodig. Wie dat echter wil, kan natuurlijk altijd een extra filter inschuiven. 

Bekijk zeker ook deze filmpjes: 

Hoe steek je de filter correct in je mondmasker? 

Maak een mondmasker met filter 

Lees ook meer info hier na: Filters voor mondmaskers (Economie.fgov)

Interessante links: 

Hoe moet je een mondmasker dragen? Marc Van Ranst licht toe. 

Maak zelf je mondmasker en tips hoe ze te dragen

Verschillende types mondmaskers, hoe draag je ze correct?