De Laatste Dinsdag van april

 

Dagboek 1933 van politiek filosoof Dirk Verhofstadt toont het aan: extreemrechts is terug van (nooit) weggeweest. Wil je graag weten wat mechanismen van extreemrechts zijn om invloed te krijgen op de samenleving, en wat we hiertegen kunnen doen? Kom dan naar De Laatste Dinsdag!

Op 30 januari 1933 werd Hitler met de hulp van rechts-conservatieve politici rijkskanselier van Duitsland. Ze dachten hem onder controle te kunnen houden, maar, gesteund door het geweld van SA-knokploegen, draaide Hitler in enkele maanden de democratie de nek om. De Duitsers koesterden de illusie dat vrijheid voorgoed verworven was, maar al snel werden politieke partijen en vakbonden verboden, kranten gecensureerd en opposanten en Joden opgesloten in concentratiekampen.

Ook vandaag komt het gevaar van extreemrechts. Er zijn veel overeenkomsten tussen hedendaagse extreemrechtse partijen en politici en de gebeurtenissen in de jaren dertig. Zoals hun aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische idee van een omvolking, hun latente antisemitisme, hun afwijzing van internationale instellingen en verdragen, hun kritiek op de democratie en hun geflirt met autoritaire leiders.

In Dagboek 1933 laat Dirk Verhofstadt in alle scherpte zien dat wat in nazi-Duitsland in nauwelijks één jaar tijd gebeurde, morgen weer kan plaatsvinden als extreemrechts aan de macht komt.

Inschrijven is noodzakelijk.

Begeleiding: Dirk Verhofstadt.

  

dinsdag 25 april, van 20u tot 22u, CC Lokeren Torenzaal, Torenstraat 1. Prijs: 6,5 euro (standaard), 3,25 euro (met korting). Inschrijven op het telnr. 03 775 44 84 van Avansa Waas-en-Dender of via https://avansa-wd.be/activiteiten-in-waas-en-dender/dirk-verhofstadt-over-het-gevaar-van-extreemrechts. I.s.m. Avansa Waas-en-Dender CC Lokeren, GROS Lokeren, Masereelfonds Lokeren.