Arsenaal/LAZARUS en het NUT - ORDE van de DAG
Op vrijdag 26 mei wordt ons Cultuurcentrum gekaapt door de prettig gestoorde bende van Arsenaal/LAZARUS en het NUT. Zij zullen de uitdaging aangaan om op één dag een voorstelling in elkaar te boksen. Ze starten met een blanco blad en laten zich inspireren door de actualiteit.
Günther Lesage is acteur en maakt deel uit van de artistieke leiding van Arsenaal/LAZARUS. Hij is afkomstig uit Ardooie, maar woont nu in Sint-Niklaas. Als nieuwe Waaslander zien we hem vaak terug in het publiek van ons Cultuurcentrum. We spreken met hem over zijn ervaring met Orde van de Dag.
Een actualiteitenshow klinkt iets heel serieus. Kan je het nieuws wel op een toffe manier brengen?
We proberen het nieuws van de dag met een ironische ondertoon en een grote portie humor te brengen. Het is vooral ook grappig omdat er veel kan foutlopen. Heel grappig voor het publiek, soms iets minder voor ons.
Wordt alles echt op één dag in elkaar gestoken? Of ligt er al op voorhand een deel van het scenario klaar?
Nee, er wordt op voorhand nooit iets vastgelegd. Wel houden alle acteurs en schrijvers de week vóór de show het nieuws extra goed in de gaten. Aangezien het al de 18de keer is dat we dit concept uitvoeren, hebben we wel al een vaste routine opgebouwd. We starten ’s morgen met een uitgebreide brainstorm waar alles op tafel wordt gegooid en de interessantste items worden geselecteerd. Niet alle onderwerpen overleven echter de namiddag.
Waarom wil een acteur meedoen aan zo'n voorstelling die heel wat extra stress met zich meebrengt? Alles moet immers op één dag gebeuren.
Dat is inderdaad spannend, maar ook juist de uitdaging. Aangezien het publiek weet dat we de voorstelling op één dag maken hebben we krediet om fouten te maken ofeen uitschuiver. Zo kunnen we gewoon onze impulsen volgen en zien wat er van komt. Dat voelt heel bevrijdend aan voor acteurs. De teksten liggen vast, maar het acteren moet echt uit het moment komen. Dan ontstaan vaak ook de mooiste en grappigste momenten.
Kan het publiek ook nog nieuwsitems aanreiken?
Het publiek kan aan het begin van de avond gebeurtenissen voorstellen. Twee schrijvers gaan hiermee tijdens de voorstelling aan de slag. Een echt huzarenstukje, maar die stress en adrenaline zorgen steeds voor heel pure teksten en scènes.
Zijn er zaken die jullie niet meenemen in de voorstelling? Zijn er zaken taboe?
Bij tragische gebeurtenissen die nog heel vers in het geheugen zitten is dat moeilijk. Bij de laatste Orde van de Dag had de aardbeving in Turkije en Syrië net plaatsgevonden. We vonden het dan ongepast om daar vrolijk mopjes over te maken. Maar we negeren dit niet en staan er wel even bij stil. Zo schrijven we een serene tekst of een lied dat respect betuigt aan de slachtoffers.
Waarom zou je in Lokeren naar de Orde van de Dag moeten komen kijken? Wordt het anders dan in Mechelen?
Omdat het de eerste keer is dat we dit concept buitenhuis zullen uitvoeren. We organiseren de voorstelling altijd in de veilige omgeving van onze eigen theaterzaal. Nu maken we het extra spannend en uitdagend op verplaatsing. Een unicum. Iets waar ze in Sint-Niklaas jaloers op mogen zijn (lacht).