In het weekend van 10 en 11 september organiseren we heel wat activiteiten voor jong, oud en iedereen daar tussenin. Geniet met volle teugen!

Zaterdag 10 september

Vrijetijdsmarkt
De plek om je nieuwe hobby te ontdekken

Onze Lokerse verenigingen bundelen de krachten om jou hun jaarprogramma en werking voor te stellen. Laat je verleiden door het veelzijdige culturele en educatieve aanbod, geniet van de verschillende sportdemonstraties of flaneer gezellig langs de kraampjes.

Intussen gaan de optimistische wereldverbeteraars van de WensMens aan de slag met al jullie wensen. Ooit al eens een eenhoorn willen zijn? Met improvisatie, dans, spel en laaiend enthousiasme maken zij al je dromen waar! 

De Vrijetijdsmarkt vindt plaats op het evenementenplein op de Markt. Van 14 tot 17 uur. Gratis. Klik hier voor een overzicht van de deelnemende verenigingen.

 

Modewandeling
De langste rode loper in het Waasland

Na 15 succesvolle edities van de Modewandeling geven de oprichtsters Karin Podevyn (Sporthouse) en Gerlinde Feys (huis Feys) de organisatiefakkel door. Vanaf nu rolt onze stad, samen met de Raad Lokale Economie, de langste rode loper in het Waasland uit!

Op een catwalk van meer dan 200 meter en 3 podia aanschouw je tot 375 herfst- en winteroutfits van Lokerse modewinkels. Ook de horecazaken zetten hun terrassen klaar langs het parcours zodat je een hele middag lang de nieuwste mode kan ontdekken met een lekker drankje in de hand.

Afspraak op de Markt van 13 tot 17 uur. Meer info vind je hier.

 

FEEST! Cultuurcentrum en Bibliotheek vieren 40e verjaardag
Van Acrobatie tot Zinderding

Op 11 september 1982 vonden Bibliotheek Lokeren en Cultuurcentrum Lokeren hun vaste stek op het Kerkplein. Dit najaar zijn beiden dus toe aan 40 jaar werking in de huidige gebouwen. Zo’n jubileum vraagt uiteraard om een groot feest! Een verjaardag die we niet zomaar voorbij laten gaan.

 

Bibliotheek
Via de verjaardagsexpo neem je een duik in de geschiedenis van de bib en blik je terug op alle mijlpalen van de voorbije decennia. Laat ons meteen ook weten wat je bib-wensen voor de toekomst zijn.

Bij de Sjieken Bak van Meneer zee, de Verhalenmachine van Zinderding en de ‘Hoedjes en kalfjes’ van Theater Hutsepot geniet je in overvloed van verhalen. Laat je verwonderen!

                    

In het supercoole VR-game Beat Saber trek je het lichtzwaard en laat je je leiden door de beats. Of verpulver je – samen of alleen – alle records in onze old school arcadehal? Het kan allemaal.

Van 9 tot 12 uur. Gratis. Kerkplein 3. Meer info: bibliotheek@lokeren.be, 09 235 31 02. In de loop van september staan trouwens nog veel meer verjaardagsactiviteiten op het programma! Meer info daarover vind je in de Infokrant van september en op lokeren.bibliotheek.be. 

Cultuurcentrum
We vieren deze verjaardag met een weekend boordevol cultuur. Op zaterdag doen we dat met een expo en urban acrobatie.

Expo 40 jaar CC
Een overzicht van 40 jaar verwondering en spektakel. Van eerste toneelervaringen tot een podium gevuld met nationale en internationale sterren.
Van zaterdag 10 september tot en met zaterdag 22 oktober. Gratis. Meer info: cultuur.lokeren.be.

Be Flat – Follow Me
Twee ‘urban acrobaten’ gidsen je door onze stad en de omgeving van het Cultuurcentrum. Ze gebruiken gevels als decor en de kasseien als danstapijt.
Van 14 tot 19 uur. Meer info: cultuur.lokeren.be/programma of
be-flat.be. Kostprijs: 14 euro – 12 euro (Vriendenpas) of 8 euro (-26).

     

Zondag 11 september

Vlieg in ’t Park
Nazomerfestival voor de hele familie

Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van het Cultuurcentrum staat op zondag een extra bijzondere Vlieg in ’t Park op het programma.
Waar kan je beter nagenieten van de zomer dan in een park waar fantasie, avontuur en plezier samengaan? Het Cultuurcentrum nodigt je uit om samen met je familie en vrienden het groen in te trekken voor een mooi en gevarieerd programma met circus, theater, drank, taart en amusement op maat van kinderen en families.

Collectief Fiat – Mobi Mobi
Elke jaar trekt het gezin Van Dremmel naar dezelfde plek op vakantie met hun mobilhome. Maar dit jaar nemen de kinderen het heft in eigen handen. Het wordt een vakantie om écht nooit meer te vergeten.

Double Take Cinematic Circus – Jump Cut
Jump Cut duikt in het eigenzinnige leven – en in de huiskamer – van circusartiesten Raphael en Summer. De act gebruikt typische filmische concepten zoals flashbacks en een cliffhanger.

Trio Wise Fools – Trashpeze
Wat gebeurt er met de dingen die we niet meer nodig hebben? Met die vraag worstelen drie meisjes, verlaten in het land van afval. Hoe slagen ze erin om zoveel waaghalzerij op trapeze en schommel in schoonheid te beëindigen?

Bert & Fred – Detour
Bert & Fred zijn onderweg. Hun omgebouwde Renault Master is tegelijkertijd rijdend huis, speeltuin voor hun zoontje Lieto, backstage én podium. Mis ze niet, ze zijn zo weer vertrokken.

               

En verder: springkasteel – Kaatjes Kapsalon - De Mallemolen XL - parkkaffee & dessertenbuffet door TG Horzel.
Park Verloren Bos, Nijverheidstraat 17. Van 14 tot 17.30 uur. Gratis. Info: Cultuurcentrum Lokeren, Kerkplein 5, 09 235 31 06. Cultuur.lokeren.be, ticketbalie.ccl@lokeren.be

 

 

Open Monumentendag 2022
Duurzaamheid centraal!


Ontbijtwandeling - pompen of verzuipen.
Ochtendstond heeft goud in de mond. Of in dit geval water. In de vroege ochtend loodst onze gids je door het Openluchtmuseum aan de Zuidlede en Olentgracht. De twee opengestelde pompstations verraden de dubbele relatie tussen mens en water: soms bondgenoten, soms vijanden. De groene en waterrijke omgeving is het decor voor het debat rond klimaatverandering, droogte, stijging van de zeespiegel …

Maak tijdens deze wandeling van anderhalf uur kennis met het Durmevraagstuk en de oeroude geheimen die de Olentgracht verbergt! Leer over het Sumpfgebiet, de “reikes” en het werk van de pompwachter, en verlies nooit meer je weg in dit labyrint van water. Afsluiten doe je met een ontbijt om bij te watertanden.

Vertrek om 7.30 uur aan het Veldcafé, Eksaardedam 11, 9180 Moerbeke. Maximum 20 deelnemers. 15 euro inclusief gidsbeurt en ontbijt. Inschrijven via toerismelokeren.recreatex.be. Een samenwerking tussen Stad Lokeren, Heemkundige Kring van Moerbeke-Waas Ercus en de Polder Moervaart en Zuidlede.

Openstellen van de pompgemalen 
Wist je dat in de Durme- en de Moervaartvallei de pompstations het waterpeil regelen? Door de lage ligging en de afgesneden Durme moet het hemelwater naar hoger gelegen afwateringskanalen worden gebracht door middel van pompen. Dit noemt men bemalen, vandaar de naam pompgemaal. In Moerbeke en Eksaarde vind je drie pompgemalen - Eksaardedam, De Leege Zijde en Spletteren – die je tijdens Open Monumentendag vrij kan bezoeken. Ontdek zo de kracht en geschiedenis van deze bijzondere huisjes.

Pompgemaal Eskaardedam          10 tot 17 uur
Pompgemaal De Leege Zijde        12 tot 17 uur
Pompgemaal Spletteren               14 tot 17 uur 

Bezoek je ze graag alle drie? Volg dan deze wandellus van +/- 7km (39 – 40 – 38 - 39) op het netwerk van de Moervaartvallei. Voor Pompgemalen Eksaardedam en De Leege Zijde wandel je na knooppunt 39 nog even in de richting van knooppunt 46. Hierna keer je terug.

Gratis. Vrijwilligers van de Heemkundige Kring van Moerbeke-Waas Ercus en de Polder Moervaart en Zuidlede geven uitleg bij de pompgemalen.

Heirbrugmolen
De Heirbrugmolen uit 1873 is de enige overblijvende van de 47 molens die ooit op Lokers grondgebied stonden. De meester-molenaars malen er graan voor het Lokers Meulenbruued. Klim van de grond tot in de nok.
Doorlopend te bezoeken met gids van 10 tot 17 uur. Gratis. Heirbrugstraat 160.

 

 

 

Meer info op openmonumentendag.be
Openmonumentendag-campagnebeeld.pdf