Na de eerdere aankondiging over de sluiting van het Lokerse vaccinatiecentrum, werd zopas beslist dat het vaccinatiecentrum in Lokeren blijft behouden. Desalniettemin op een andere locatie, namelijk in het voormalige Financiën-gebouw aan de Grote Kaai 20. De heropstart vindt plaats begin november.

De voorbije maanden liep er een grootschalige vaccinatiecampagne via 95 vaccinatiecentra, waaronder in Lokeren, om zoveel mogelijk Vlamingen te beschermen tegen een COVID-19 infectie. Dankzij de inzet van de lokale besturen, zorgraden en talloze vrijwilligers is deze campagne op korte tijd uitgegroeid tot een enorm succes. Zo heeft Lokeren een vaccinatiegraad van 91,80 % bij de 12-plussers, Waasmunster van 93,80 % en Moerbeke sluit mooi aan met een vaccinatiegraad van 93,81 % onder de 12-plussers.

Aanvankelijk was het Lokerse vaccinatiecentrum in de Kollerzaal van het Daknamstadion voorzien te sluiten op 3 oktober, daar kwam een verlenging bij met een week, omwille van de boosterprikken voor de 85-plussers. Nu is, na het advies van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie om alle +65-jarigen te voorzien van een extra dosis en de beslissing van het IMC die daarop volgde, een verlenging van de vaccinatiecentra aangewezen. In nauw overleg met de Wase burgemeesters en de Eerstelijnszone Waasland (Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid) werd beslist dat het vaccinatiecentrum in Lokeren blijft, in eerste instantie voor de boosterprikken bij de 65-plussers uit Lokeren, Waasmunster en Moerbeke.

Nabijheid en toegankelijk blijven primeren bij nieuwe locatie Lokers vaccinatiecentrum

Omwille van lopende engagementen bij KSC Lokeren-Temse was een verlenging van het gebruik van de Kollerzaal in het Daknamstadion geen optie meer. En werd er gekeken naar een alternatief. “Nabijheid en toegankelijkheid bleken van groot belang te zijn doorheen de vaccinatiecampagne, het leek ons dan ook billijk de locatie in Lokeren te behouden. Dit zowel voor de Lokeraar, als voor de buurtbewoners uit Waasmunster en Moerbeke. De mensen kennen de weg intussen al”, aldus burgemeester van Lokeren, Filip Anthuenis. “Die locatie is centraler gelegen dan het Daknamstadion, dus is absoluut vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Met de parking Grote Kaai is er ook voldoende parkeergelegenheid”, besluit Anthuenis nog.

In het Daknamstadion worden nu vrijdag 8 oktober de laatste prikken gezet. Dan is het kwestie van opkramen en opnieuw opbouwen. Begin november zal het nieuwe vaccinatiecentrum in Lokeren in het Financiën-gebouw aan de Grote Kaai 20 zijn intrek nemen en operationeel zijn.

Burgemeesters roepen op tot geduld

Geduld wordt gevraagd aan de inwoners uit Lokeren, Waasmunster en Moerbeke. In de eerste plaats tot het nieuwe vaccinatiecentrum vorm heeft gekregen, maar anderzijds heeft het ook nu weinig nut om te bellen met de vraag wanneer de uitnodiging in de bus valt. Die uitnodigingen gebeuren opnieuw automatisch en zullen in de brievenbus vallen zodra de persoon in kwestie aan de beurt komt. Iedereen die in aanmerking komt, wordt sowieso uitgenodigd.

Wanneer de uitnodiging in de bus valt hangt ook samen met de termijn die tussen twee vaccinaties zit. Het type en de datum van het vorige vaccin bepaalt dus de datum van de zogenaamde boosterprik. De vaccinatie van deze derde prik zal plaatsvinden minstens 4 maanden na de tweede dosis van een AstraZeneca vaccin of de enige dosis van het Johnson & Johnson-vaccin, en minstens 6 maanden na de tweede dosis van een Moderna- of Pfizer-vaccin. Risicopatiënten en immunogecompritteerden hebben eerder al een boosterprik gekregen, nadat studies aantoonden dat zij een beperktere immuniteitsrespons hebben. De boostervaccinatie zal altijd gebeuren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna).

Wie info zoekt: www.laatjevaccineren.be of lokeren.be/vaccinatiecentrum.